fbpx
COSMOS TRADE

Dobro je poznato da u Srbiji ima mnogo znamenitih spomenika koji nas svakodnevno podsecaju na nase velikane i istorijske događaje. Da bi bili trajni i da bi godinama stajali na otvorenom prostoru vecina njih je izrađena od kamena,granita,mermera.

Prvi na našoj listi je Spomenik kosovskim junacima koji je simbol Kruševca od Vidovdana 1904. godine, kada ga je svečano otkrio kralj Petar I Karađorđević povodom proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka.

Spomenik je u obliku mermerne piramide, visine 6 metara. Izveden je u duhu francuskog akademizma u neoklasicističkom stilu sa jasnim vajarskim simbolima. Najznačajnija je kompozicija na vrhu. Boško Jugović, barjaktar srpske vojske, bori se ranjen, sa slomljenim mačem, ali ne ispušta zastavu. U dramatičnim poslednjim trenucima, doleće Vila i prihvata barjak, simbolizujući nastavak borbe, a njemu stavlja lovorov venac na glavu. Spomenik je rad znamenitog srpskog vajara Đorđa Jovanovića i najmonumentalnije je delo nacionalne skulpture s početka XX veka.

 

Spomenik Neznanom junaku na Avali ceo je urađen sivkasto – crnim Jablaničkim kamenom ( Gabro ) koji se na licu mesta klesao i obrađivao, a tvorac ovog spomenika je hrvatski vajar Ivan Meštrović. Gradnju spomenika neznanom junaku na planini Avala inicirao je kralj Aleksandar I. Spomenik je trebao da bude memorijal žrtvama Prvog svetskog rata. Datumi ispisani na spomeniku, 1912-1918, označavaju da se spomenik odnosi i na poginule u Balkanskim ratovima 1912. i 1913.

 

Spomenik Karađorđu na Vračaru , na platou ispred Narodne biblioteke i Hrama Svetog Save , postavljen je na zemljano uzvišenje koje simboliše Vračarsko brdo. Bronzana skulptura vožda predstavlja Karađorđa po završetku osvajanja Beograda, a nalazi se na postolju od granita.

Spomenik Vuku Karadžiću  delo je vajara Đorđa Jovanovića, napravljen od bronze na granitnom postolju postao je simbol Zvezdare. Spomenik je visok 7,25 metara, a otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom 150 godina od rođenja Vuka Karadžića. Po ovom spomeniku nazvana je podzemna železnička stanica “Vukov spomenik”, a ceo kraj grada se naziva “kod Vuka”.

Spomenik Ivi Andriću se nalazi na Andrićevom vencu u centru Beograda, na ulazu u Pionirskom parku i u neposrednoj blizini Starog i Novog Dvora. Podignut je 1992. godine povodom stogodišnjice rođenja Ive Andrića.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih spomenika u nasoj državi. Srbija je država čije je kulturno nasleđe izuzetno bogato i obuhvata ostatke civilizacija starih desetinama vekova i veliki broj duhovnih tvorevina.

Kultura je oduvek bila važan deo identiteta Srbije. Narod čiji sačuvani spomenici vode poreklo iz davne prošlosti i koji je pismo imao još u 9. veku, ostavio je iza sebe brojne duhovne tvorevine i bogato kulturno nasleđe. U ovo se možete uveriti gde god da se u Srbiji nalazite, jer istorija prožima svaki kutak ove zemlje – od najvećeg grada do najmanjeg sela.

U srednjevekovnim crkvama i manastirima se nalaze neki od najstarijih i najlepših tragova srpskog slikarstva i arhitekture – freske koje, osim života svetaca, ispisuju i svojevrsnu istoriju ovih prostora.

 

 

 

 


Scroll